Bugün otizmin nedenleri halen araştırılmaktadır. Otizmin nedenleri hala açık ve net olarak bilinmemektedir.

Buna rağmen, otizmin nedenlerinin genetik faktörlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Genetik sebepler araştırmalarda ağırlık kazanmıştır. Otizmi olan kişi, hardonin maddesi tarafından aşırı salgılanır. Bağışıklık sisteminde de bozukluklar var.

Her ne kadar otism genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülsede, farklı sebepler vardır. Bunlar yapısal faktörler, doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası etkileyen dışsal faktörler etken olarak düşünebiliriz.

Aynı zamanda, hamilelik sırasında kullanılan ilaçlar, radyasyon ve virüs benzeri faktörler, genlerin yapısını bozabilme ihtimali çok yüksektir.

Ülkemizde yaygın olarak hamilelik sırasında kullanılan ilaçların etkili olduğu görülmektedir. Beynin bazı bölümlerindeki yapısal farklılıklar otizme neden olur. Bu duruma yapısal bozukluklar denir. Doğum öncesi, doğum sonrası ve doğum sonrası dönemleri etkileyen dış faktörler de otizme neden olur. Rahimdeki kızamıkçık hastalığı otizme yol açar.

Bunların yanında bebek doğum öncesi annenin karnındayken psikolojik problemler, huzursuzluk, korku, panik ve duygusal kargaşa otizme neden olur. Aynı zamanda annenin bebeğini istememesi de otizme neden olan faktörlerdendir.

Doğum sırasındaki travmalar, bebeğin oksijen eksikliği, çevresel toksinler hatta metabolik hastalıklar da otizme neden olan faktörlerdir.

Özetle listeleyecek olursak :

  • Genetik sebepler
  • Yapısal nedenler
  • Doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası etkileyen dış faktörlerneden olduğu görülmektedir.